Δ.Π.Μ.Σ. Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική

Αλεξάνδρα Χαλκιά

Αλεξάνδρα Χαλκιά

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Η Αλεξάνδρα Χαλκιά είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

 Έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία από το Bryn Mawr College, ΗΠΑ καθώς και μεταπτυχιακό δίπλωμα κα διδακτορικό από το Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ.

 Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Ειδικός Επιστήμονας (Π.Δ. 407/80). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και διεθνώς.

Διατελεί Επισκέπτρια Καθηγήτρια (Honorary Visiting Professor) στο Media Discourse Center του πανεπιστημίου De Montfort στο Leicester και έχει διατελέσει Επισκέπτρια Ερευνήτρια (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στο Κέντρο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Εθνολογίας, Ιστορίας της Θρησκείας και Σπουδών Φύλου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο Ινστιτούτο Ερευνών στις Κοινωνικές Επιστήμες (AISSR) στην ομάδα Care, Health and the Body

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας ενώ υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΕ κατά τα έτη 2007-2014. 

Διατέλεσε μέλος της Επιστημονικής Διατμηματικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Φύλου και Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου (2003-2008) και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική" του Παντείου Πανεπιστημίου (2015-2017). 

Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η διασταύρωση νέων εκδοχών εθνικισμού με νοηματοδοτήσεις του έμφυλου «Άλλου» στον δημόσιο λόγο και τις υποκειμενικότητες.

Στοιχεία επικοινωνίας
Αλεξάνδρα Χαλκιά
Μαθήματα