Η Αλεξάνδρα Χαλκιά είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Ειδικός Επιστήμονας (Π.Δ. 407/80).
Είναι Διδάκτορας του τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνιολογία από το Bryn Mawr College, ΗΠΑ.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Έμφυλες Βιαιότητες: Εξουσία, λόγος, υποκειμενικότητες (Αλεξάνδρεια, 2011) και The Empty Cradle of Democracy: Sex, abortion and nationalism in modern Greece (Duke University Press, 2004) το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά ως Το Άδειο Λίκνο της Δημοκρατίας: Σεξ, έκτρωση και εθνικισμός στη σύγχρονη Ελλάδα (Αλεξάνδρεια, 2007). Έχει (συν)επιμεληθεί βιβλία όπως Η παραγωγή του κοινωνικού σώματος (Κατάρτι-Δίνη, 2005), Σώμα, Φύλο, Σεξουαλικότητα: ΛΟΑΤΚ πολιτικές στην Ελλάδα (Πλέθρον 2012) και Έθνος και Φύλο σε Κρίση: Αρρενωπότητες στο Προσκήνιο (futura, 2021).
Είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια (Honorary Visiting Professor) στο Media Discourse Center του πανεπιστημίου De Montfort στο Leicester και έχει διατελέσει Επισκέπτρια Ερευνήτρια (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στο Κέντρο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Εθνολογίας, Ιστορίας της Θρησκείας και Σπουδών Φύλου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο Ινστιτούτο Ερευνών στις Κοινωνικές Επιστήμες (AISSR), στην ομάδα Care, Health and the Body.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ταμίας και Γραμματέας) κατά τα έτη 2007-2014.
Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Διατμηματικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Φύλου και Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου (2003-2008) και είναι μέλος της ΕΔΕ του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική" του Παντείου Πανεπιστημίου (2015- σήμερα).
Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: η διασταύρωση του εθνικισμού με νοηματοδοτήσεις του έμφυλου «Άλλου» στον δημόσιο λόγο και τις υποκειμενικότητες, οι κριτικές σχεσιακότητες, οι πολιτικές όρασης, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο.